Ament Éva - bútorfestő, szakoktató

1994 óta foglalkozom bútorfestéssel, melyet Hartán, Himpelmann Péternél és Mezőkövesden, Kovács András, bútorfestő Népművészet Mesterénél tanultam.
 
Munkáimra alapvetően két vonal jellemző: egyrészt a tradicionális népi bútorfestés, másrészt a régi füveskönyvek világa. Mindkettőt nagyon kedvelem, de más-más környezetben használom.

Eredeti végzettségem alkalmazott grafikus, melynek mai munkám során is igen jó hasznát veszem.
Az utóbbi húsz évben a népi bútorfestés babavilága is elvarázsolt, így bútoraimat, házacskáimat és kiegészítőit 1:10 arányban készítem.
Munkám többségét azonban a templomkazetta-festés teszi ki, melyhez évtizedek óta sok-sok anyagot gyűjtöttem.
Tíz éve szervezem az országos Értékmentő Tábort, melynek alkalmával összefogom a Kárpát-medence bútorfestőit is.
 
Kidolgoztam a Hagyományok Háza bútorfestő képzésének tananyagát, s ma már gyakorlati oktatója is vagyok. Ezen ismereteket szívesen adom át különböző felnőttképzések keretében, így Békéscsabán, Ózdon, Válaszúton, Szigetváron, Törökszentmiklóson. A Kárpát-medencében számos tanítványom bontogatja szárnyait.
 
Különösen büszke vagyok a pestimrei református templom szakrális bútorainak festésére, a szigetszentmiklósi görög ortodox kápolna teljes berendezésére, a sólyi református szentély mennyezetére. Csoportos, általam tervezett és irányított munkák közül a lőkösházi katolikus templom karzatát és a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány egyik oktatótermének teljes mennyezetét emelem ki.

Rendszeresen bemutatkozom egyéni és csoportos kiállításokon is.

2007 óta vezetem az Iharos Népművészeti Egyesületet, mely élő, sikeres szakmai kapcsolatot ápol a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, a Hagyományok Házával, a Nemzeti Művelődési Intézettel, a Nemzeti Kulturális Alappal és a Magyar Művészeti Akadémiával is.